In First Class met Singapore Airlines van Hong Kong naar Singapore. Na mijn vlucht met Emirates van Bangkok naar Hong Kong heb ik een tweetal geweldige lounges bezocht: Intervals Bar en de Chase Sapphire Lounge. Nu is het tijd om een derde lounge te bezoeken en vervolgens een stuk te gaan vliegen.
Vlak voor vertrek boekte ik deze vlucht voor slechts 45.000 miles. Daar zit ook nog een vlucht naar Jakarta bij, die ik later zal reviewen.
Route: Hong Kong Internationale Airport (HKG) – Singapore Changi Airport (SIN)
Maatschappij: Singapore Airlines
Toestel: Boeing 777-300ER
Stoel: 1A
Klasse: First Class
First Class Singapore Airlines: Lounge
Nadat ik ben ingecheckt is het eerst tijd voor de eerder beschreven lounges. Daarna breng ik nog kort een bezoek aan de Silverkris First Class Lounge. Deze lounge is recent gerenoveerd.
Bij binnenkomst scant een medewerker mijn boarding pass, waarna ze doorgeven dat er een First Class passagier aankomt. Hierdoor weet het personeel dat ze de deuren van dit gedeelte moeten openen. Het blijft altijd iets speciaals hebben om in een ruimte te komen die “niet voor iedereen” is. De lounge is te bezoeken door First Class en PPS-Club leden.
Bij binnenkomst in de lounge is een ruime opstelling met alcoholische dranken aanwezig. Dit is een vrij uitgebreide selectie, inclusief champagne en diverse rode en witte wijnen. Daarnaast zijn er een aantal soorten whiskey aanwezig.
Daarnaast is een buffet beschikbaar, inclusief diverse soorten frisdrank.
De selectie is ruim voldoende. Ik moet mij het meest inhouden bij de vriezer met Häagen-Dazs.
Vervolgens is er een klein restaurant gedeelte. Naast het buffet is het mogelijk om te kiezen van de menukaart.
Achterin de lounge is een regulier zit/relaxgedeelte. Dit ziet er allemaal keurig uit, maar ook wel een beetje saai. Vooral het gebrek aan lichtinval is een groot nadeel van deze lounge.
De service in de lounge is overigens uitstekend. Nadat ik ga zitten krijg ik gelijk de menukaart. Ik besluit alleen een kop koffie te bestellen, die met een verfrissingsdoekje komt. Na de koffie is het tijd om naar het toestel te gaan.
First Class Singapore Airlines HKG-SIN
Bij de gate staat de Boeing 777-300ER al klaar. Sterker nog: ik kan gelijk doorlopen naar het toestel want het boarden is zojuist begonnen.
“Welcome back, Mr. de Jonge” hoor ik bij het instappen. Hoewel de cabine al weer wat ouder is blijft deze er wat mij betreft elegant uitzien. First Class bestaat uit één rij met in totaal vier stoelen. De cabine voelt echter in geen enkel opzicht krap aan, met name vanwege het ontbreken van bagagebakken boven de stoelen.
De stoel is ontworpen in samenwerking met BMW Design Studios. Ook is de stoel enorm breed, in lijn met de Business Class stoelen van Singapore Airlines.
Het is meteen duidelijk dat het vandaag weer een feestje gaat worden. Even op de foto met de crew, een praatje hier en een grapje daar. Nadat ik mijn bagage onder de stoel heb geschoven zet de crew al snel een paar Lalique slippers voor me klaar. Wat is het toch een genot om weer aan boord te zijn!
Service en vertrek
Als welkomstdrankje kies ik voor een glas champagne. En vandaag heb ik de keuze uit maar liefst drie soorten champagne! De keuzes zijn als volgt:
- Krug Grande Cuvée
- 2013 Taittinger Comtes
- Bollinger La Grande Année 2015
Aangezien er vaak slechts één fles Krug beschikbaar is besluit ik voor een glas Krug te gaan.
En zo begint het genieten gelijk na het instappen. De crew komt hierna nog regelmatig langs om een nieuw glas Krug aan te bieden.
We beginnen op tijd aan de pushback en taxiën naar de startbaan. Voor ons begint een prachtige Airbus A340 van Lufthansa aan de take-off.
Voorafgaand informeert de captain ons dat er aan het begin van de reis wat turbulentie zal zijn. Deze vlucht vindt slechts enkele dagen plaats na een incident met zware turbulentie met Singapore Airlines. Daarom is iedereen extra voorzichtig. De take-off verloopt soepel.
Vrij vlot na de take-off volgt inderdaad een periode van matige turbulentie. Het verschil valt gelijk op. In de afgelopen jaren heb ik behoorlijk vaak in First Class gevlogen met Singapore Airlines. Daarbij kwam de service vaak na een minuut of vijf op gang. Nu moeten we wat langer geduld hebben. Voor alle duidelijkheid: ik vind dit geen enkel probleem en heb er alle begrip voor.
Maaltijdservice
Na ongeveer 25 tot 30 minuten komt de service op gang. Uiteraard is het eerst tijd voor een glas champagne. Deze keer kies ik voor een glas Bollinger.
De Bollinger smaakt mij uitstekend. Bij het glas champagne krijg ik een schaaltje nootjes.
Na nog een paar glazen Bollinger begint de start van de maaltijdservice. De maaltijdservice begint met een verfrissingsdoekje.
Het voorgerecht is een kreeftsalade. Deze smaakt goed en ik besluit deze te combineren met een heerlijke Meursault. Een stukje knoflookbrood kan ik uiteraard niet afslaan.
Na de kreeft is het tijd voor heldere soep. Deze is prima, maar niets bijzonders.
Als hoofdgerecht heb ik gekozen voor Hong Kong Style geroosterde eend. Daarbij drink ik een glas Giant-Steps Fatal Shore Pinot Noir. De eend smaakt goed.
Hoewel ik op dit moment behoorlijk vol zit heb ik erg veel zin gekregen in een glas Pichon. De voorspelling dat deze vlucht een feestje zou worden komt behoorlijk goed uit.
De Pichon combineert prima met het kaasplankje.
Na de maaltijdservice heb ik nog even tijd om uit te buiken, maar daarna is het al weer tijd voor de landing. Als gevolg van het turbulentie incident wordt de landingsmuziek niet ingezet.
De avond valt in Singapore en bij aankomst bedank ik de crew hartelijk voor deze geweldige vlucht van Hong Kong naar Singapore. Ik kijk nog even om het hoekje van de nieuwe Private Room, waarvan ik later een separate review zal plaatsen. Een review van de oude Private Room kun je hier teruglezen.
Conclusie
Wat een feest! First Class met Singapore Airlines verveelt me echt nooit. Deze vlucht duurt slechts 3,5 uur en toch wordt er een geweldige service neergezet. En dat begint al in Hong Kong: de lounge is niet zo spectaculair qua uitzicht en design, de service is goed. Ook qua eten en drinken is deze lounge prima. De vlucht zelf is een feest vanaf het moment dat je instapt: geweldige champagnes, vriendelijke crew en een intieme cabine. Ook eenmaal in de lucht is de service goed: keuze uit meerdere topwijnen en het eten is goed, maar niet over de top. Voor dit alles betaal je slechts een kleine toeslag ten opzichte van Business Class. In mijn ogen is dit het ruimschoots waard!
Hele goeie reviews, leuk om te lezen. Lijkt me leuke belevenissen!